Ibland kan internet kännas långsamt även fast du har köpt en snabb tjänst hos din bredbandsleverantör. Det som kan störa hastigheten kan vara allt från tjocka väggar till dina grannar.  Här är några tips på var du kan felsöka.

• Om du endast har en router till ditt trådlösa hemma-wifi så är det inte säkert att du kommer uppleva så hög hastighet om det är väggar eller våningsplan i vägen. Det gör att signalen får svårare att nå fram.

• Routern ska stå synlig. Göm den inte i en låda, skåp eller garderob eller bakom möbler. Det gör att signalen får svårare att nå fram.

• Ställ helst routern någon meter upp från golvet, till exempel ovanpå en byrå eller fäst den på väggen. Ställ inte routern bakom en tv eller nära basstationen till telefonen.

• Testa en nyare kabel till din router. Ibland kan äldre kablar ha blivit brutna på några ställen vilket kan påverka hastigheten.

• Testa var du hittar bästa surfplatsen. Regeln är att ju närmare din enhet är routern, desto högre hastighet kommer du få.

• Välj det frekvensband som passar ditt boende. Ditt hemma-wifi har två olika frekvensband, 2,4 GHz eller 5 GHz. Man brukar säga att 5 GHz ger snabbare hastighet, medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd.

• Vanliga elektriska apparater i hushållet kan störa signalen från routern. Det kan röra sig om dammsugaren, mikrovågsugnen eller en trådlös telefon som också kan använda sig av samma frekvenser.

• Om ni är många med flera olika enheter som är uppkopplade samtidigt så kan det påverka hastigheten.  Testa att stäng av de som ni inte använder.

• Om du har grannar som bor nära så kan deras trådlösa nätverk påverka din hastighet, och vice versa. Eftersom alla nätverk som ligger inom räckhåll delar på samma utrymme i etern kan de faktiskt störa varandra.

• Snabbast internet bör du få om kopplar din dator direkt till fiberuttaget i fiberboxen. Om den ändå hastighet hos bredbandskollen.se. Följ instruktionerna och om mätvärdet är alldeles för lågt ska du felanmäla det till din tjänsteleverantör.