Det är ganska ovanligt att det är fel på fiberanslutningen om surfet går långsamt. Dålig hastighet beror i nästan alla fall på problem lokala enheter, dvs din dator, platta eller router. Testa därför nedanstående noga innan du felanmäler.

Testa bredbandshastigheten genom att öppna webbläsaren och surfa in på Bredbandskollen och tryck på Starta Mätningen. Prova även med Speedtest. Prova i din vanliga webbläsare, men även med en annan. Om du t.ex. använder Google Chrome så prova även med Firefox och Microsoft Explorer. Orsaken är att i din vanliga webblösare har du säkert olika plugins och tillägg installerade och de påverkar mätresultatet.

Du skall i åtminstone något av testfallen ovan få minst 70% av den hastighet som du beställt. Hastigheten anges oftast som tex 250/100 som då betyder 250 Mb/s vid nedladdning (t.ex. öppna en webbsida eller titta på Netflix) och 100 Mb/s uppladdning (t.ex. ladda upp bilder till Instagram).

Får du lägre än 70% av den hastighet du beställt så gör så här:

1. Anslut din dator med kabel direkt till fiberboxen. Koppla direkt till LAN på fiberboxen (dvs inte via router).
  2. Använd en bra dator och bra nätverkskabel. Helst en kort kabel, 1-3 meter, och utan brytningar eller veck. Kvaliteten står oftast tryckt på kabeln och skall helst vara 'Cat6'. Kan även vara 'Cat 5E' om kabeln är max 3 meter lång. Står det ingen beteckning på kabeln så är den troligen av sämre kvalitet. Prova isåfall med en annan kabel.
  3. Använd helst webbläsaren Internet Explorer. Surfa till Bredbandskollen och klicka på Starta Mätning.
  4. Om resultatet är minst 70% av det hastighet du beställt så anses det vara OK.

Felsökning om långsammare än 70% (många saker kan påverka!)

1. Kolla att LAN-lampan på fiberboxen lyser grönt. Lyser den orange så indikerar det att den anslutna enheten (datorn, routern, nätverksadaptern eller kabeln) klarar max 100Mb/s.
  2. Testa både Bredbandskollen och Speedtest, och prova även med webbläsarna Chrome och Firefox (det kan ofta ge stora skillnader, tex beroende på olika plugins i webbläsaren etc).
  3. Prova med annan dator (nätverkskort tappar fart efter några år, särskilt på vissa laptops).
  4. Om du använder en Mac med extern nätverksdongel (dvs ethernetkabeln går till en liten dongel som sedan ansluts med USB till datorn) så kolla dongelns maxhastighet. Vissa har max 100Mb/s. Det står tryckt på dongeln, eller så kan du se det i datorns inställningar.
  5. Om inget av ovanstående hjälper så kontakta oss.

OK hastighet direkt från fiberboxen men dåligt när ansluter via router

1. Kolla vad routern har för max prestanda. Många äldre eller billigare routrar klarar bara 300 Mbps.
  2. Kolla att alla kablar är märkta Cat6.
  3. Koppla ifrån alla andra enheter från routern. En felaktig skrivare kan t.ex. sänka hela nätverket.
  4. Prova med en annan router.

Skillnader mellan olika mätningar på samma dator

Nedan ser du exempel på olika mätningar på samma dator som är kopplad till en 100/100 Mb-förbindelse, men med helt olika mätresultat. Testa därför alltid med olika webbläsare (Chrome, Explorer) och olika test (Bredbandskollen, Speedtest).

Bredbandskollen i Chrome (44/1 Mb)Bredbandskollen i Explorer (97/87 Mb)
Speedtest i Chrome (70/3 Mb)Speedtest i Explorer (94/82 Mb)