1. Support SE
  2. Lösning – hem
  3. Support
  4. Definitioner

ADSL

ADSL (Assymetric Digital Subscriber Line) överför data via telefonledningen. Telefoni och ADSL levereras i samma ledningar, men på olika kopparlinor, vilket möjliggör användande av internet och telefoni parallellt.

Det som avgör vilken hastighet du kan nå upp till är: telefonledningarnas skick, avstånd till telefoncentralen och abonnemangstyp. Med ADSL har du alltid en lägre hastighet när du skickar data och en högre när du laddar ner. Skulle du däremot ha en fiberanslutning – har du möjlighet att ta emot data och skicka i samma hastighet.

En ADSL-uppkoppling når sällan högre än 60 Mibit/s vilket kan kännas riktigt segt. I Sverige håller ADSL-tekniken på att avvecklas.